top of page
Small Street in Japan

Što posjetiti?

1. Kyoto

nastanjuje 1,5 milijuna stanovnika. Bivši carski glavni grad Japana, danas glavni grad prefekture Kyota u središtu otoka Honshua. Zajedno s gradovima Osaka i Kobe čini drugo po veličini metropolsko područje (poslije Tokijskog), Keihanshin, koje ima 18.644.000 stanovnika na području od 11.170 km

2.Tokyo

Zemlja izlazećeg Sunca, drugima Fukushima, Toyota ili samuraji, a netko će se samo slatko nasmijati prisjećajući se one kolekcije Anime crtića koju je imao u vrijeme studentskih dana. Ipak, svi će se složiti u jednome - Japan je oduvijek budio naše zanimanje, bilo zato što je tako daleko, bilo zbog svoje iznimno bogate povijesti i zanimljive kulture ili činjenice da se radi o jednoj od najnaprednijih zemalja svijeta.

3.Hiroshima

Na području Hirošime i Nagasakija danas živi oko 1,6 miliona ljudi, koji prema relevantnim pokazateljima nemaju problema zbog radijacije, iako je na te gradove 6. i 9. avgusta 1945. bačena atomska bomba, slavni ili zloglasni Fat Man i Little Boy. Nuklearna elektrana u Černobilu svoju je strašnu havariju doživjela 26. aprila 1986., a i danas je to cijelo područje od najmanje 30 kvadratnih kilometara oko mjesta eksplozije četvrtog reaktora, nenaseljeno i opasno kontaminirano.

njihova tradicija

Hanami je japanska tradicija uživanja u ljepoti cvijeća, uglavnom cvjetova trešnje ili, rjeđe, cvjetova šljive 

Cvjetovi trešnje cvjetaju diljem Japana od kraja ožujka do početka svibnja, a početkom veljače na otočju Okinawa.

U Japanu ovaj običaj podrazumijeva druženje unutar kruga obitelji ili prijatelja ispod trešnjinog stabla.[1] Promatranje cvjetanja šljive popularnije je među starijim stanovnicima jer je mirnije od promatranja cvjetanja trešnje koje je popularno među mladima i puno je bučnije.

Tokyo

glavni je i najveći grad Japana. Njegovo metropolitansko područje najnaseljenije je na svijetu, s procijenjenih 37,468 milijuna stanovnika 2018. godine. Njegovo gradsko područje najveće je po veličini i najnaseljenije, s površinom od 13 452 četvorna kilometra, a sam grad ima populaciju od 13,99 milijuna ljudi. Tokio je političko i gospodarsko središte zemlje, kao i sjedište japanskog cara i nacionalne vlade.

Izvorno ribarsko selo, nazvano Edo, grad je postao istaknuto političko središte 1603. godine, kada je postao sjedište šogunata Tokugawa. Do sredine 18. stoljeća Edo je bio jedan od najnaseljenijih gradova na svijetu s više od milijun ljudi. Nakon završetka šogunata 1868. godine carski glavni grad u Kyotu premješten je u grad koji je preimenovan u Tokiu. Tokio je razoren Velikim potresom 

Japanski čajevi

green tea

Ljudi stoljećima hvale zdravstvene dobrobiti zelenog čaja. Brojna istraživanja sugeriraju da konzumacija zelenog čaja može pozitivno utjecati na zdravlje kože, ali i pomoći pri mršavljenju te smanjiti rizik od nastanka raka i kardiovaskularnih bolesti. Prema izvješću Međunarodnog instituta za održivi razvoj, čaj je drugi najkonzumiraniji napitak u svijetu, odmah iza vode. Zeleni čaj se pravi od neoksidiranih listova i jedna je od najmanje prerađenih vrsta čaja. Iz tog razloga sadrži najviše antioksidansa i polifenola, koji dokazano blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
Japanese Tea

Sakura tree

Image by DLKR
Japanska trešnja , jedna od 353 biljnih vrsta roda Prunus podrijetlom iz Kine, uvezena u Koreju, neke države SAD-a i Japan. U Japanu postaje simbol dolaska proljeća, tradicionalnog praznika Sakura.

sakura

bottom of page